2 Rue des Eaux, 4577 Modave
+32 85 41 22 10
info@lalimonaderie.be

Geschiedenis van La Limonaderie

In 1887 diende Paul Van Hoegaerden, eigenaar van het kasteel en het landgoed Modave, op verzoek van Koning Leopold II een project in om de waterbronnen vast te leggen.

Dit water zal de Brusselse agglomeratie bevoorraden, wat vandaag nog steeds het geval is.

Vervolgens werd in 1889 de “Société coopérative des eaux” opgericht in de gebouwen van La Limonaderie, 2 rue des Eaux, samen met een kleine bottelarij.

Dankzij de zuiverheid van het water uit de bron in de kelder van dit gebouw, werden Modave water en zijn citroen- en sinaasappellimonade al snel erg populair in glazen flessen met de afbeelding van het kasteel van Modave.

In 1958 produceerde de limonadefabriek een miljoen flessen, die over heel België en Duitsland werden verdeeld.

Aan de Noordzee was de drank erg populair en mensen bestelden er een “Modave”.

Omdat de verouderde apparatuur niet kon worden vervangen en de productielijn niet kon worden geautomatiseerd, werd de fabriek in 1964 voorgoed gesloten.

In het begin van de jaren 1970 kocht een VZW van de beweging Faucons Rouges het gebouw, dat bijna een ruïne was, om er een herberg en ontmoetingsplaats van te maken en de naam te behouden.

Er is veel werk te doen en de eerste voorzieningen worden getroffen met behulp van vrijwilligers en gerecycled materiaal.

Francis Pacolet, al meer dan 50 jaar voorzitter, gebruikte zijn harde werk en toewijding om de limonaderie om te toveren in een gastvrije plek met 59 bedden, 4 kamers en een nieuwe keuken om groepen te ontvangen voor vakanties, opleidingen, familiebijeenkomsten, enz…